Ryż czerwony 500g (K908)
Opis
Ryż czerwony
Ta odmiana to ryż średnioziarnisty o czerwonej łupince (za kolor odpowiada czerwony pigment występujący w osłonie ziarna). Powszechnie jada się go w Tajlandii i na Filipinach. Jego odmiany na mniejszą skalę uprawiane są też w Kalifornii.
W przeciwieństwie do neutralnego smaku ryżu białego , ryż czerwony ma delikatny słodkawy , orzechowy posmak.
Jest od niego twardszy i bardziej sypki . Ma twardawą łupinkę i miękki środek . Jest dość kleisty .
Zastosowanie
Ryż czerwony dodaje się głównie do wykwintnych potraw oraz deserów z owocami.
Dzięki swojej oryginalnej barwie doskonale nadaje się również do sałatek.
Wartość odżywcza produktu |
W 100 g |
W porcji 50 g |
%RWS* w 50 g |
Wartość energetyczna |
670 kJ / 160 kcal |
335 kJ / 80 kcal |
4 % |
Tłuszcz - w tym kwasy tłuszczowe nasycone |
0 g 0 g |
0 g 0 g |
- - |
Węglowodany - w tym cukry |
36 g 0 g |
18 g 0 g |
7 % - |
Błonnik |
0 g |
0 g |
- |
Białko |
3 g |
1,5 g |
3 % |
Sól |
0 g |
0 g |
- |
Możliwe naturalne odchylenia.** Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie występującego sodu. *RWS – Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal)
Kraj pochodzenia: KAMBODŻA
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.