Laska wanilii 1szt. (K98)
Opis
Wanilia jest to owoc Orchidei, rośliny z rodziny storczykowatych, rosnąca dziko w strefach tropikalnych Ameryki Południowej i Środkowej, obecnie jest uprawiana na Madagaskarze i w Indonezji. Jest to wiecznie zielona roślina, o żółto-białych kwiatach. Laska wanilii posiada silny aromat, a kolor ma ciemnobrązowy i błyszczący.
Kraj pochodzenia: Indonezja
Idealnie nadaje się do:
- ciast,
- napojów,
- kremów,
- lodów,
- nalewek,
- czekolady,
- puddingów,
- miodu
- również do potraw mięsnych
Przepis na cukier waniliowy:
Przygotować słoik, nasypać do niego cukru (ok. ¾ szkl.), przeciąć laskę wanilii wzdłuż, nożem wybrać ziarenka i dodać je do cukru w słoiku. Pozostałą część również umieścić w słoiku. Czynność powtórzyć z kolejną wanilią ,jeśli aromat ma być mocniejszy. Zamknąć słoik, i trzęsąc nim, dokładnie wymieszać składniki. Odstawić na 14 dni w ciemne miejsce.
Przepis na nalewkę:
2 laski wanilii przekroić wzdłuż nożem, wydrążyć nasiona, następnie wanilię pokroić w kawałki, dodać cukier waniliowy i zalać 0,5l spirytusu. Odstawić na 3 tyg. Po tym czasie zagotować wodę z 1 szkl. cukru brązowego, dodać 1 szkl. wermutu i połączyć z przygotowanym wcześniej spirytusem. Odstawić na kolejne 2 tyg. Przefiltrować przez gazę i przelać do butelek.
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.