Olej lniany 500ml (K55)
Opis
Olej lniany tłoczony na zimno
Olej lniany zimno tłoczony otrzymywany jest jako produkt o żółtawym zabarwieniu, specyficznym zapachu i lekko gorzkawym smaku poprzez tłoczenie metodą "na zimno" dojrzałych nasion lnu (łac. Semen Lini).
Zastosowanie:
Do ziemniaków, ryb, kasz, sera białego, pieczywa, surówek i sałatek. Spożywać w postaci pasty z chudym białym serem. W tym celu należy zmiksować olej lniany z chudym białym serem z dodatkiem chudego kefiru bądź jogurtu. Olej z serem należy miksować do momentu otrzymania pasty o konsystencji majonezu.
Dawkowanie:
Profilaktycznie zaleca się dawkę 2-4 łyżek stołowych dziennie
Przechowywanie:
Olej lniany tłoczony na zimno powinien być przechowywany w zaciemnionym miejscu, najlepiej w temperaturze 5-10 stopni Celsjusza. Termin przydatności do spożycia 3 miesiące.