Siemię lniane ''KŁOS-POL'' - 1kg (K26)
Opis
SIEMIĘ LNIANE
Siemię lniane to nasiona lnu, które są bardzo małe, ale po zalaniu ich wodą lub mlekiem znacznie pęcznieją, przy czym tworzą wokół swojej otoczki tzw. śluz. Nie ma praktyczne zapachu ani smaku, poza zmielonym siemieniem, który ma lekko gorzkawy smak. Nasiona te najlepiej przechowywać w postaci całych ziaren, gdyż okres przechowywania ich znacznie się wydłuży (do roku czasu). Kraj pochodzenia POLSKA
1 łyżeczka = 4 g = 15-20 kcal
Zalecenia: 1 łyżka stołowa dziennie !
Zastosowanie:
- dodatek do surówek;
- do zrobienia mączki;
- przygotowanie kisielu, maseczek, naparów;
- do koktajli;
- do prażenia;
- do jogurtów;
- do płatków, owsianki, musli;
- dodatek do mięs i zup itp.
SKŁAD: Siemie lniane zawiera dużo błonnika, białka i tłuszczu. Ponadto występuja w nim witaminy tj. B1, B6, oraz minerały ( głównie magnez i żelazo).
MOŻE ZAWIERAĆ ŚLADOWE ILOŚCI GLUTENU I ORZECHÓW.
Wartość odżywcza |
w 100g |
%RWS w 100g |
Wartość energetyczna |
2092kJ/500kcal |
25 |
Tłuszcz |
31 g |
47 |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone |
2,36 g |
15 |
Węglowodany |
35 g |
14 |
w tym cukry |
0,1 g |
2 |
Białko |
24,5 g |
44 |
Sól |
1 g |
17 |
Błonnik |
3,9 |
|
WAŻNE: siemię lniane należy zawsze podawać z wodą/mlekiem ponieważ zawiera dużo błonnika, który może stwarzać problemy z zaparciami.
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.