Mąka ryżowa 25kg (K265)
Opis
Mąka ryżowa powstaje z ziaren ryżu w skutek mielenia (drobnego lub grubego) całych ziaren lub oczyszczonych. Mąka ryżowa ma o wiele mniej kalorii niż zwykła mąka pszenna, dlatego jest coraz bardziej doceniana.
Mąka ryżowa nadaje się jako ciekawe urozmaicenie codziennej diety nie tylko dla osób nietolerancją glutenu. To dobry substytut mąki pszennej używany szeroko w kuchni japońskiej. Można ją otrzymać z ryżu białego lub ciemnego.
Mąka ryżowa znajduje bardzo szerokie zastosowanie: jest składnikiem pieczywa i papieru ryżowego, który powszechnie używa się do przygotowania sajgonek. Mąkę ryżową możemy stosować również do wypieku ciast, przyrządzania placków i naleśników. Wykorzystują ją również producenci żywności przeznaczonej dla dzieci. W kuchni azjatyckiej stosuje się ją na co dzień do zagęszczania zup i sosów, jak również do przyrządzania deserów.
Mąka ryżowa ma delikatnie słodkawy smak, więc nadaje się doskonale do słodkich wypieków.
Wartość odżywcza |
w 100g |
%RWS w 100g |
Wartość energetyczna |
1456kJ/348kcal |
17 |
Tłuszcz |
0,7 g |
1 |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone |
0,15 g |
1 |
Węglowodany |
79,2 g |
30 |
w tym cukry |
0,2 g |
0 |
Białko |
7,2 g |
14 |
Sól |
0,01 g |
0 |
Błonnik |
2,3 g |
|
Kraj pochodzenia: HOLANDIA
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.