Mak biały 500g (K268)
Opis
Mak biały często jest określany mianem jego najszlachetniejszej odmiany, okazuje się przy tym, że jego pozytywne postrzeganie nie jest pozbawione przyczyny. Jego walory smakowe sprawiają, że warto się nim zainteresować, jest on bowiem nie tylko delikatniejszy, ale i słodszy niż mak niebieski. Można się o tym przekonać sięgając po tak zwane rogale marcińskie – poznański przysmak wypiekany w dniu świętego Marcina, biały mak jest jednak również stałym elementem ciast i licznych potraw serwowanych w Wigilię. Wysoka jakość i oryginalny aromat to dodatkowe atuty tego przysmaku. Jego właściwości najczęściej znajdują zastosowanie w kuchni, gdzie tak naprawdę wykorzystywany jest nie sam mak, ale wytwarzana z niego masa makowa. To popularna baza dla świątecznych ciast i deserów, często pojawia się więc w kutii, łazankach oraz makowcach. Co ciekawe, mak można spotkać też w lekach i to takich, które spotykamy dość powszechnie. Mak biały jest delikatny w swoim smaku, ale i rzadszy wówczas, gdy bierze się pod uwagę jego występowanie.
Jest bogaty w te witaminy, które rozpuszczają się w tłuszczach, a wiec zarówno w witaminę A, jak i D oraz E. Spory jest też udział w jego składzie witaminy C, mak jest przy tym chwalony jako cenne źródło wapnia znanego jako budulec kości. W 100 gramach maku znajduje się nawet 1266 miligramów wapnia, a więc ponad 140 procent naszego dziennego zapotrzebowania na ten pierwiastek. Mak to również spora ilość żelaza, manganu, miedzi, magnezu, cynku oraz fosforu.
Wartość odżywcza |
w 100g |
%RWS w 100g |
Wartość energetyczna |
2000Kj/478kcal |
24 |
Tłuszcz |
42,9 g |
61 |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone |
5,5 g |
28 |
Węglowodany |
24,7 g |
10 |
w tym cukry |
1,4 g |
2 |
Białko |
20,1 g |
40 |
Sól |
<0,02 g |
0 |
Błonnik |
20,5 g |
|
Kraj pochodzenia: Czechy
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.