Mąka owsiana - 1kg (K36)
Opis
Mąka owsiana powstaje podczas przemiału ziarna owsa. Ma delikatnie kremowy kolor i bardzo przyjemny zapach zbożowy. Mąka ta posiada śladowe ilości glutenu!!! ( ze względu na małą zawartość glutenu mąka ta posiada słabe właściwości wypiekowe, ale światnie nadaje się jako dodatek do mąki pszennej, wówczas wypieki wyróżniają się bardziej aromatycznym smakiem i aromatem).
Mąka ta idealnie nadaje się do:
- wypieku domowego chleba mieszanego,
- ciast, placków,
- sporządzenia żuru owsianego lub mieszanego np z mąką żytnią,
- wszystkich wyrobów mącznych (pizza, naleśniki, pierogi itp.),
- zagęszczania zup i sosów.
Kraj pochodzenia: POLSKA
1 szkl. mąki owsianej to ok. 105g
Mąka owsiana bogata jest w błonnik, witaminy (z gr. B, E, kwas foliowy), węglowodany, tłuszcz oraz w składniki mineralne tj. sód, wapń, potas, fosfor, magnez, cynk.
MOŻE ZAWIERAĆ ŚLADOWE ILOŚCI GLUTENU.
Składniki odżywcze |
wymagania (wartości średnie*) |
|
Wartość energetyczna |
1657kJ/396kcal |
|
Zawartość tłuszczu całkowitego w100g |
5,0 - 10,0 |
|
w tym tłuszcze nasycone |
0,9 - 1,8 |
|
Zawartość węglowodanów przyswajalnych w 100g |
60,0 - 70,0 |
|
w tym cukier |
<1,0 |
|
Zawartość błonnika ogółem w 100g |
4,0 - 6,0 |
|
Zawartość białka w 100g |
13,0 - 16,0 |
|
Sól w 100g |
<0,01 |
|
*Zgodnie z załącznikiem I do Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) NR 1169/2011 z dnia 25października 2011r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, "wartość średnia" oznacza wartość, która najlepiej określa ilość składnika odżywczego zawartego w danym środku spożywczym i uwzględnia sezonową zmienność, wzorce konsumpcji i inne czynniki, które mogą mieć wpływ na zmianę wartości rzeczywistej.
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.