Mąka kokosowa 500G (K255)
Opis
Mąka kokosowa to świetna alternatywa dla każdego, kto nie może lub nie chce korzystać z mąki pszennej. Ma wysoką zawartość białka i błonnika, niską zawartość tłuszczu, nie zawiera cholesterolu, glutenu i fityn.
Mąka kokosowa ma szerokie zastosowanie w kuchni. Można używać jej tak jak innych mąk zbożowych (np. tak jak mąkę pszenną czy żytnią) do wypieków. Można jeść ją też na surowo (np. dosypać do płatków śniadaniowych albo dodać do koktajlu owocowego). Mąkę kokosową najlepiej dodawać do dedykowanych pod nią przepisów.
Kraj pochodzenia surowca: Sri Lanka
Wyprodukowano w Polsce
Wartość odżywcza |
w 100g |
%RWS w 100g |
Wartość energetyczna |
2000kJ/477,6kcal |
24 |
Tłuszcz |
23 g |
33 |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone |
21 g |
105 |
Węglowodany |
40 g |
15 |
w tym cukry |
5 g |
6 |
Białko |
27 g |
54 |
Sól |
0 g |
0 |
Błonnik |
10,1 g |
|
PRZEPIS NA CIASTKA KOKOSOWE Z CZEKOLADĄ:
- 1/3 szklanki mąki kokosowej (ok. 40g)
- 1/4 szklanki oleju kokosowego (rozpuszczonego) (ok. 60g)
- 1/4 szklanki syropu klonowego (ok. 60g)
- 1 łyżeczka olejku waniliowego
- 1/4 łyżeczki soli
- 2 całe jajka
- 1/3 szklanki czipsów (drobinek) czekoladowych
Nagrzej piekarnik do 180 stopni C. Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. W naczyniu dobrze wymieszaj mąkę kokosową, olej kokosowy, syrop klonowy, ekstrakt waniliowy, sól i jajka. Na początku ciasto może być trudno mieszać, do czasu aż mąka zacznie wchłaniać płyn. Dodaj czipsy czekoladowe i dobrze wmieszaj w ciasto. Uformuj ciastka. Piecz przez 12-14 min. w 180 stopniach. Studź ciastka na blasze przez 10 min. , a przełóż je na kratkę i wystudź do końca.
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.