Kasza gryczana palona - łamana - 1 kg (K17)
Opis
Kasza gryczana wytwarzana jest z łuskanych i prażonych ziaren gryki, mających orzechową barwę i intensywny smak. Posiada duże wartości odżywcze, które wpływają na prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu. Jest:
- sycąca;
- zdrowa;
- rozgrzewająca;
- łatwa w przyrządzaniu.
SKŁAD: Kasza gryczana bogata jest w białko, rutynę, kwercetynę, zawiera dużą ilość błonnika i węglowodanów. Występują w niej takie składniki mineralne jak wapń, fosfor, kwas foliowy, potas, mangan, magnez, żelazo, cynk oraz witaminy B1, B6, PP.
MOŻE ZAWIERAĆ ŚLADOWE ILOŚCI GLUTENU.
Ponadto kasza nie zawiera w swoim składzie glutenu, więc jak najbardziej można jej używać w diecie bezglutenowej!!!
Wartość odżywcza |
w 100g |
%RWS w 100g |
Wartość energetyczna |
1403kJ/336kcal |
17 |
Tłuszcz |
3,1 g |
4 |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone |
0,58 g |
3 |
Węglowodany |
69,3 g |
27 |
w tym cukry |
0,7 g |
1 |
Białko |
12,6 g |
25 |
Sól |
<0,01 g |
0 |
Błonnik |
5,9 g |
|
ZASTOSOWANIE: Kasza gryczana idealnie nadaje się do dań mięsnych, dań wegetariańskich, gołąbków, pierogów itp.
WAŻNE : Kasza gryczana podczas palenia traci 50% witamin, a gotując ją w woreczkach i wylewając wodę traci się wiele pożywnych składników. Dlatego najlepiej gotować ją w takiej ilości aby wchłoneła całą wodę, w której sie gotowała.
PRZYGOTOWANIE: Proporcje: 1 szkl. kaszy na 2 szkl. wody. Kaszę przed gotowaniem należy dobrze wypłukać. Należy zagotować wodę lekko osoloną, następnie wsypać kaszę (można również dodać łyżkę masła). Gotować ok 10 min. pod przykryciem aż będzie miękka. Nie należy mieszać, gdyż kasza podczas gotowania utworzy sobie kanaliki przez które będzie uciekać para. Gdy kaszę raz zamieszamy, będziemy musięli mieszać, aż do końca gotowania kaszy, gdyż może się przypalić.
Kasza gryczana nie zawiera glutenu !!!
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.