Anyż gwiazda 20g (K301)
Opis
Anyż gwiaździsty jest dalekowschodnią przyprawą pochodzącą z Chin i Wietnamu. W Europie pojawił się w XVII wieku.
Zastosowanie swoje znajduje zarówno w kuchni jak i w lecznictwie. Zmielone owoce anyżu stanowią przyprawę, olej wytwarzany w procesie ekstrakcji parowej anyżu stosowany jest często jako dodatek do napojów, głównie do aromatyzowania niskoprocentowych likierów alkoholowych.
Smak: kojarzący się z gorzkim anyżem, smak anyżu gwiazdkowego jest jednak ostrzejszy, nadający autentyczny smak potrawom, charakterystyczny dla kuchni chińskiej.
Przygotowanie i przechowywanie anyżu gwiaździstego:
Gwiazdki anyżu mogą być dodawane w całości bezpośrednio do potraw, można je też zemleć. Przechowywane w całości w szczelnych pojemnikach, utrzymują świeżość przez ponad rok.
Zastosowanie kulinarne anyżu gwiaździstego:
Anyż jest używany zarówno w kuchni orientalnej jak i w europejskiej. Wykorzystuje się go do wyrobów cukierniczych, do dań z mięsa i drobiu. W kuchni chińskiej anyż jest bardzo pospolitą przyprawą, dodawaną w szczególności do potraw z wołowiny, kurczaka, do zup. W kuchni europejskiej anyż dodawany jest do kompotów owocowych i dżemów oraz używany do produkcji likierów.
Właściwości lecznicze anyżu gwiaździstego
Anyż ma też właściwości lecznicze, działa rozkurczowo, mając korzystny wpływ na proces trawienia i układ pokarmowy. Roślina ta ma też działanie antybakteryjne i wykazuje właściwości przeciwgrzybiczne oraz moczopędne. Używany jest też do leczenia kolki i reumatyzmu. Jest doskonałym dodatkiem aromatycznych herbat leczniczych.
Kraj pochodzenia: WIETNAM
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.