Miód spadziowy iglasty 400g (K334)
Opis
Miód spadziowy, wyjątkowy w smaku i o cennych właściwościach. Obok miodu wrzosowego zaliczany do tzw. „miodów królewskich”.
Oferowany miód spadziowy, iglasty, pozyskany jest z „rosy jodłowej” bieszczadzkich jodeł.
Miód spadziowy wytwarzają pszczoły, zbierając kropelki spadzi na jodłach. Tę rosę pozostawiają mszyce. Wysysają one soki z drzew iglastych i żywią się białkiem w nim zawartym. Jako, że białka jest niewiele, mszyce muszą pobrać duże ilości soków i je przefiltrować. Pozostawiają kropelki spadzi a białko jako pokarm trafia do układu trawiennego. Przefiltrowane soki nie przechodzą przez żołądek mszycy i nie mogą być nazwane odchodami.
Dzięki temu, że miód spadziowy powstaje z drzew znajdujących się w najczystszych lasach, można poczuć zapach żywicy, igliwia a przy osobliwym smaku pozyskujemy jego dobroczynne działanie.
Jest niezwykle wartościowym produktem dla zdrowia człowieka. Zawiera wielokrotnie więcej biopierwiastków niż miody nektarowe. Występują one w łatwo przyswajalnej postaci, a są nimi magnez, potas, wapń, sód, fosfor i mangan, a nawet łatwo przyswajalne formy żelaza. W porównaniu z miodami nektarowymi ma dwukrotnie więcej białek, aminokwasów i enzymów, a także występują w nim niewielkie ilości witaminy A, B2, B6, C, PP i K. Miód pochodzący ze spadzi jodłowej nadaje mu właściwości przeciwbakteryjne i wykrztuśne.
Ma charakterystyczny kolor – ciemny, czarny a czasem brunatny z zielonkawym lub szarym odcieniem po skrystalizowaniu.
Smaczny naturalny produkt, dobrze przyswajalny, bogactwo składników i wsparcie naszych sił witalnych.
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.