Mąka żytnia typ 720 "KŁOS-POL" - 1 kg (K1)
Opis
Mąka żytnia jest w pełni naturalna, bez żadnych polepszaczy. Naszymi głównymi odbiorcami są piekarnie, wśród których mówi się, że nasza mąka to mistrzostwo wśród mąk.
Mąka żytnia posiada barwę jasno szarą i zapach lekko zbożowy. Natomiast wytwarzany zakwas chlebowy z mąki żytniej nadaje pieczywu piękny, lekkokwaśny smak i aromat.
Mąka żytnia idealnie nadaje się do:
- wypieku domowego chleba żytniego jak i mieszanego;
- naleśników;
- zakwasu chlebowego, żurkowego;
- makaronów itp.
Kraj pochodzenia: POLSKA
SKŁAD: W mące żytniej znaduje się wiele aminokwasów, soli mineralnych (tj. potas, fosfor, magnez, mangan, cynk, żelazo), witamin ( E, B1, B2, B6, niacyna, kwas foliowy), białka oraz węglowadanów i błonnika pokarmowego.
ZAWIERA GLUTEN.
Wartość odżywcza |
w 100g |
%RWS w 100g |
Wartość energetyczna |
1370kJ/327kcal |
16 |
Tłuszcz |
1,7 g |
2 |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone |
0,71 g |
4 |
Węglowodany |
77,4 g |
30 |
w tym cukry |
2,5 g |
3 |
Białko |
5,9 g |
12 |
Sól |
<0,01 g |
0 |
Błonnik |
6,4 g |
|
Ps. Wypiekany chleb na mące żytniej zachowuje długo świeżość i nie kruszy się podczas krojenia ;)
PRZECHOWYWANIE: Mąkę żytnia należy przechowywać w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu.
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.