Mąka żytnia typ 2000 - "KŁOS-POL" - 1 kg (K3)
Opis
Mąka żytnia typ 2000 - "KŁOS-POL" - 1 kg
Mąka żytnia jest w pełni naturalna, bez żadnych polepszaczy. Naszymi głównymi odbiorcami są piekarnie, wśród których mówi się, że nasza mąka to mistrzostwo wśród mąk.
Mąka żytnia posiada barwę jasno szarą i zapach lekko zbożowy. Natomiast wytwarzany zakwas chlebowy z maki żytniej nadaje pieczywu piękny, lekkokwaśny smak i aromat.
Mąka razowa to pełnoziarnisty produkt (mąka wraz z otrębami).
Mąka żytnia idealnie nadaje się do:
- wypieku domowego chleba żytniego jak i mieszanego;
- zakwasu chlebowego, żurkowego;
- makaronów razowych itp.
SKŁAD: W mące żytniej znaduje się wiele aminokwasów, soli mineralnych (tj. potas, fosfor, magnez, mangan, cynk, żelazo), witamin ( E, B1, B2, B6, niacyna, kwas foliowy), białka oraz węglowadanów i błonnika pokarmowego.
ZAWIERA GLUTEN.
Wartość odżywcza |
w 100g |
%RWS w 100g |
Wartość energetyczna |
1260kJ/301kcal |
16 |
Tłuszcz |
2,2 g |
3 |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone |
1,2 g |
6 |
Węglowodany |
74 g |
23 |
w tym cukry |
2,5 g |
3 |
Białko |
8,1 g |
16 |
Sól |
<0,01 g |
0 |
Błonnik |
12,8 g |
|
Ps. Wypiekany chleb na mące żytniej zachowuje długo świeżość i nie kruszy się podczas krojenia ;)
PRZECHOWYWANIE: Mąkę żytnia należy przechowywać w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu.
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.