Mąka żytnia typ 1400 sitkowa "KŁOS-POL" 5kg (K256)
Opis
Mąka żytnia jest w pełni naturalna, bez żadnych polepszaczy. Naszymi głównymi odbiorcami są piekarnie, wśród których mówi się, że nasza mąka to mistrzostwo wśród mąk.
Mąka żytnia posiada barwę jasno szarą i zapach lekko zbożowy. Natomiast wytwarzany zakwas chlebowy z maki żytniej nadaje pieczywu piękny, lekko kwaśny smak i aromat.
Mąka żytnia idealnie nadaje się do:
- wypieku domowego pełnoziarnistego chleba żytniego jak i mieszanego;
- zakwasu chlebowego,
- zakwasu żurkowego,
- produkcji spirytusu, wódki
- makaronów itp.
SKŁAD: W mące żytniej znajduje się wiele aminokwasów, soli mineralnych (tj. potas, fosfor, magnez, mangan, cynk, żelazo, wapń, sód), witamin ( E, B1, B2, B6, niacyna), białka oraz węglowodanów i błonnika pokarmowego.
ZAWIERA GLUTEN.
Wartość odżywcza |
w 100g |
%RWS w 100g |
Wartość energetyczna |
1295kJ/310kcal |
15 |
Tłuszcz |
2,2 g |
3 |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone |
0,44 g |
2 |
Węglowodany |
75,3 g |
29 |
w tym cukry |
2,5 g |
3 |
Białko |
7,1 g |
14 |
Sól |
<0,01 g |
0 |
Błonnik |
11 g |
|
Ps. Wypiekany chleb na mące żytniej zachowuje długo świeżość i nie kruszy się podczas krojenia ;)
PRZECHOWYWANIE: Mąkę żytnia należy przechowywać w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu.
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.