Kasza jęczmienna pęczak/pęcak - 5 kg (K480)
Opis
Kasza ta jest całym, obłuskanym i wypolerowanym ziarnem jęczmienia i należy do kasz o dużych, grubych krupach. Jest ona półproduktem z którego wyrabia się kaszę jęczmienną łamaną i perłową. Posiada bardzo przyjemny zapach zbożowy, jest jasnoszara z odcieniami zielonkawymi lub żółtawymi. Spośród wszystkich kasz jęczmiennych posiada najwięcej wartości odżywczych.
Pęczak jest:
- pożywny;
- zdrowy;
- energetyczny;
- wysokokaloryczny;
- łatwy w przyrządzaniu.
SKŁAD: Pęczak zawiera dużą zawartość białka, węglowodanów, które dostarczają energii, witaminy (B1, B2, PP), sole mineralne( wapń, potas, żelazo), skrobię, błonnik.
ZAWIERA GLUTEN.
Wartość odżywcza |
w 100g |
%RWS w 100g |
Wartość energetyczna |
1398kJ/334kcal |
17 |
Tłuszcz |
2,0 g |
3 |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone |
0,35 g |
2 |
Węglowodany |
74,9 g |
29 |
w tym cukry |
0,5 g |
1 |
Białko |
8,4 g |
17 |
Sól |
0,01 g |
0 |
Błonnik |
5,4 g |
|
ZASTOSOWANIE: Kasza ta stosowana jest zarówno do dań mięsnych jak i wegetariańskich. Polecana do gulaszu, zup, zapiekanek, gołąbków oraz do zagęszczania sosów. Świetnie smakuje ze skwarkami z boczku. Z pęczaku wychodzi również pyszne PĘCZOTTO z grzybami.
- Odpowiednio przygotowany pęczak stosowany jest jako przynęta w połowie ryb !!!
PRZYGOTOWANIE: Proporcje: 1 szkl. pęczaku - 2 szkl. wody. Pęczak wypłukać, następnie zalać wodą (moczyć ok 5 godz., pozwoli to na wchłonięcie wody i szybsze ugotowanie pęczaku). Zagotować wodę z solą, dodać pęczak i gotować na średnim ogniu ok. 25min. Wrzucenie pęczaku do wrzątku spowoduje, że białko szybciej się zetnie, pęczak będzie smaczniejszy, bardziej sypki. Ps. dla smaku można dodać łyżkę masła do gotowania.
Kraj pochodzenia: POLSKA
PRZECHOWYWANIE: Ciemne, suche i przewiewne miejsce.
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.