Kasza gryczana niepalona biała - cała - 25kg (K42-B)
Opis
Kasza gryczana niepalona jest najwartościowszą z kasz wytwarzanych z gryki. Posiada kremową barwę z odcieniami zielonkawymi - seledynowymi. Posiada mniej intensywny, delikatny smak niż kasza gryczana palona. Dawniej bardzo często gościła na stołach, dziś jest kaszą niedocenianą, choć w coraz większym stopniu poszukiwaną. Jest:
- sycąca;
- zdrowa;
- rozgrzewająca;
- łatwa w przyrządzaniu.
SKŁAD: Kasza gryczana bogata jest w białko, rutynę, kwercetynę, zawiera dużą ilość błonnika i węglowodanów. Występują w niej takie składniki mineralne jak wapń, fosfor, kwas foliowy, potas, mangan, magnez, żelazo, cynk oraz witaminy B1, B6, PP.Kraj pochodzenia POLSKA
MOŻE ZAWIERAĆ ŚLADOWE ILOŚCI GLUTENU.
Ponadto kasza nie zawiera w swoim składzie glutenu, więc jak najbardziej można jej używać w diecie bezglutenowej!!!
Wartość odżywcza |
w 100g |
%RWS w 100g |
Wartość energetyczna |
1454kJ/344kcal |
17 |
Tłuszcz |
3,1 g |
4 |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone |
0,6 g |
3 |
Węglowodany |
63 g |
24 |
w tym cukry |
2,9 g |
3 |
Białko |
13 g |
26 |
Sól |
<0,01 g |
0 |
Błonnik |
5,9 g |
|
ZASTOSOWANIE: Kasza gryczana idealnie nadaje się do dań mięsnych, dań wegetariańskich, gołąbków, pierogów itp.
PRZYGOTOWANIE: Proporcje: 1 szkl. kaszy na 2 szkl. wody. Kaszę przed gotowaniem należy dobrze wypłukać. Należy zagotować wodę lekko osoloną, następnie wsypać kaszę (można również dodać łyżkę masła). Gotować ok 7 min. pod przykryciem aż będzie miękka. Nie należy mieszać, gdyż kasza podczas gotowania utworzy sobie kanaliki przez które będzie uciekać para. Gdy kaszę raz zamieszamy, będziemy musięli mieszać, aż do końca gotowania kaszy, gdyż może się przypalić.
PRODUKT POLSKI
PRODUKT NIE JEST MODYFIKOWANY GENETYCZNIE
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.