Kardamon cały 20g (K102)
Opis
Kardamon to gatunek byliny, należący do rodziny imbirowatych, jest jedną z najstarszych przypraw na świecie. Występuje w stanie dzikim na Półwyspie Indyjskim, na Cejlonie, w Chinach i w Indonezji. Jest to roślina wieloletnia, dziko rosnąca. Dojrzewa przez 3 lata, a później owocuje przez 10-15 lat. Torebki z owocami są suszone na słońcu lub w specjalnych piecach-suszarniach. Można je stosować w całości, rozdrobnionej lub zmielonej. Kardamon posiada aromatyczny, gorzkawo-ostry smak, lekko eukaliptusowy aromat z nutą cytryny.
Idealnie nadaje się do:
- gorących napojów (herbata, kawa, kompot),
- ostrych dań,
- zup,
- naleśników,
- sosów,
- ciast (szarlotka),
- sałatek owocowych,
- potraw mięsnych,
- potraw słodkich (lody, desery),
- alkoholi
Kraj pochodzenia: Gwatemala
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.