Fasola mung 500g (K316)
Opis
Fasolka mung (Vigna radiata) gatunek rośliny z rodziny bobowatych. Pochodzi z Indii, jest również uprawiana w Azji Południowej, w Malezji i w Chinach. Spożywana jest w postaci gotowanej lub surowej (po skiełkowaniu). Fasola mung jest koloru żółtego lub ciemnozielonego. Kiełki fasoli stosuje się przede wszystkim w kuchni chińskiej i wietnamskiej – na zimno lub gorąco.
MOŻE ZAWIERAĆ ŚLADOWE ILOŚCI GLUTENU I ORZECHÓW.
Idealnie nadaje się do:
- gulaszów,
- sałatek,
- zup,
- kotletów wegetariańskich
Przepis na zupę z fasoli mung:
Składniki: 200g fasoli mung, 2 łyżki masła, ząbek czosnku, mały kawałek imbiru, 2 łyżeczki kurkumy, 1 łyżeczka pieprzu ziołowego, 2 szczypty soli, 5 szklanek wody
- Fasolę mung przepłukujemy, a następnie wrzucamy do garnka, zalewamy 5 szklankami wody z łyżeczką kurkumy i gotujemy na średnim ogniu przez 40 minut.
- Rozgniatamy lub ścieramy na tarce ząbek czosnku oraz mały kawałek imbiru, podsmażamy na patelni na łyżce masła, z drugą łyżeczką kurkumy i dodajemy do gotującej się zupy.
- Następnie przyprawiamy zupę łyżeczką pieprzu ziołowego i solą.
- Możemy jeszcze dodać drugą łyżkę masła
Kraj pochodzenia: WENEZUELA
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.