Cukier kokosowy 250g (K744)
Opis
Cukier kokosowy pozyskiwany jest z soku palmy kokosowej, który pobiera się z jego górnej części, po odcięciu jej pąków kwiatowych. Pobrany sok zagotowuje się, a następnie odparowuje wodę. Dzięki temu powstaje gęsty syrop, który po przestudzeniu krzepnie. Cukier palmowy z kolei pozyskiwany jest w podobny sposób, lecz z różnych gatunków palm. Oba rodzaje cukru najczęściej sprzedawane są w postaci kostek, granulek, a rzadziej jako syrop.
Wartości odżywcze:
Cukier z palmy kokosowej zawiera około 38 kcal w porcji 10 gram. Składa się on głównie z sacharozy, która stanowi około ¾ wszystkich obecnych w nim cukrów. Resztę wypełnia glukoza i fruktoza. Cukier kokosowy zawiera również inne substancje odżywcze. Znaleźć w nim można witaminy z grupy B, oraz witaminę C, a także minerały: potas, magnez, cynk, żelazo.
Warto wspomnieć o zastosowaniu cukru kokosowego w przestrzeni domu i kuchni. Jego zapach jest mocny i aromatyczny.
W smaku cukier kokosowy przypomina karmel, a więc z powodzeniem sprawdzi się również w kuchni. Cukier kokosowy może mieć zastosowanie przy wyrobie ciastek, odżywek dla sportowców, ciepłych i zimnych napojów, a także dań orientalnych. Dopełnia smaku potraw pikantnych, czy słodko-kwaśnych, stanowi doskonały dodatek do potraw curry i sosów.
Wartość odżywcza | w 100 g | w porcji | % RWS w porcji |
Wartość energetyczna |
|
1590 kJ |
19 % |
Tłuszcz |
|
0.4 g |
1 % |
Kwasy tłuszczowe nasycone |
|
0.4 g |
2 % |
Węglowodany |
|
93.4 g |
36 % |
Cukry |
|
91.5 g |
102 % |
Białko |
|
1.1 g |
2 % |
Sól |
|
0 g |
0 % |
Składniki mineralne w 100g
Wapń(Ca) 341,42mg
Potas 939,70mg
żelazo 40,76ppm
Witaminy w 100g
Witamina C 1,37mg
Kraj pochodzenia: Indonezja
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.