Kasza bulgur bez GMO 500g (K348)
Opis
Kasza boulgur uzyskuje się ją z twardej pszenicy durum.
Ziarna zboża poddawane są obróbce: najpierw gotowaniu, potem suszeniu,
a następnie rozdrabnianiu w celu usunięcia otrąb i zarodków pszennych.
Tak powstaje bulgur, rodzaj drobnej jasnej kaszki (przypominającej kuskus). Charakteryzuje się ona żółto-brązowym kolorem o lekko orzechowym smaku i zapachu. Występuje w trzech odmianach: drobno-, średnio- i gruboziarnistej.
Zastosowanie
Bulgur dodawana jest praktycznie do każdej potrawy (przystawek, sałatek, zup, dań głównych oraz deserów). Stosowana jest jako zamiennik ryżu czy kuskusu. Na polskich stołach pojawia się bardzo rzadko.
Co sprawia, że kasza bulgur powinna być stosowana przez osoby ceniące zdrowy tryb życia i prawidłowe odżywianie ? Na samym początku warto zwrócić uwagę, że arabska pszenica posiada niski indeks glikemiczny, którego wartość wynosi raptem 46. Oznacza to, że diabetycy mogą z pełnym spokojem zajadać się tym produktem. Bulgur posiada również niewielką zawartość tłuszczów i znaczną ilość białka (12,5g). Warto też dodać, że spożywanie tej odmiany kaszy ma zbawienny wpływ na funkcjonowanie naszego układu pokarmowego jak i całego metabolizmu. Dzięki bardzo dużej zawartości błonnika (która jest dwukrotnie większa niż w popularnym brązowym ryżu) skutecznie redukuje takie problemy jak wzdęcia czy zaparcia, a także zapobiega nowotworom systemu trawiennego.
Wartość odżywcza |
w 100g |
%RWS w 100g |
Wartość energetyczna |
1432Kj/342kcal |
17 |
Tłuszcz |
1,33 g |
2 |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone |
0,23 g |
1 |
Węglowodany |
75,87 g |
29 |
w tym cukry |
0,41 g |
0 |
Białko |
12,29 g |
25 |
Sól |
<0,04 g |
1 |
Błonnik |
12,5 g |
|
Produkt nie zawiera i nie jest wyprodukowany z genetycznie zmodyfikowanych organizmów.
Kraj pochodzenia: Turcja
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.