Kosz rozrostowy wiklinowy 20x8 - 1szt (K976)
Opis
Wiklinowy koszyk rozrostowy - do wyrastania bochenków okrągłych, o średnicy: 20cm x 8cm, zbity gwoźdźmi ocynkowanymi.
Pieczenie chleba na zakwasie składa się z kilku etapów, gdy najtrudniejszy czyli wyhodowanie zakwasu jest za nami, reszta powinna pójść już całkiem gładko. Po wyrobieniu ciasta i odpoczynku nastaje etap wyrastania. Na tym etapie dzikie drożdże zaczynają proces spulchniania za pomocą wytworzonego dwutlenku węgla. Jest on zamknięty w cieście i tam tworzy pęcherzyki powietrza, które potem są widoczne jako dziury w chlebie. Im większe, tym chleb jest później bardziej pulchny. Pieczenie z zakwasem jest metodą powolnego, spulchniania ciasta chlebowego. Upływa dużo czasu ( przeważnie kilka godzin) zanim ciasto chlebowe osiągnie pożądana objętość i np. podwoi swą objętość, czyli będzie gotowe do wypieku. Niestety ciasto podczas wyrastania często nie zachowuje pożądanej formy (szczególnie ciasta z dodatkiem maki żytniej i orkiszowej).
Teraz czas na nasze specjalne koszyki z wikliny. Dzięki nim ciasto po etapie wyrastania, przerzucone na blachę, nie rozlewa się na boki, co jest dosyć częstym zjawiskiem. Wiklinowy koszyk rozwiązuje ten problem. Wyrośnięte w nim ciasto, po upieczeniu wychodzi o wiele wyższe i ma lepszy kształt. Wpływa to też na strukturę wypieku i skórkę. Chleb nie pęka z boku, a podczas krojenia się nie kruszy. Koszyki mają prążkowany wzór, co wpływa także na efekt wizualny chleba.
Ważne jest żeby przed użyciem solidnie oprószyć mąką ziemniaczaną lub żytnią a także dokładnie wymyć i wysuszyć po umyciu.
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.