Drożdże piekarskie suche ''CZERWONE'' 125g (K32)
Opis
*widoczna data na odwrocie, jest datą produkcji, wcześniej została podana data przydatności, znajduje się ona pod zagięciem, przyklejonym przeźroczysta folią.
DROŻDŻE SUCHE LESAFFRE - CZERWONE - 125g
Drożdże suche nadają się idealnie do:
- wypieku domowego chleba pszennego, żytniego jak i mieszanego;
- ciasta na pizzę;
- bułek drożdżowych itp.
Stanowią alternatywę dla drożdży świeżych, które trzeba zamrażać, gdy ma się je w nadmiarze.
SKŁAD: Drożdże piekarskie (Saccharomyces Cerevisiae), emulgator - monostearynian sorbitolu (E491).
Istotne: E491 jest rozkładany do sorbitolu i kwasu stearynowgo i oba związki są metabolizowane przez organizm człowieka bez efektów ubocznych.
Drożdże te są bardzo aktywne i służą do szybkiej fermentacji ciasta. Warto wiedzieć, że drożdże te są o ok. 300% bardziej wydajne niż drożdże świeże, przy tej samej ilości.
Drożdże należy stosować zgodnie z recepturą ciasta w ilości ok. 1% w stosunku do mąki. Jedno opakowanie drożdży suchych 0,125 kg wystarczy na 10-12 kg mąki.
Stosuje się je poprzez:
- bezpośrednie wmieszanie do mąki
- bezpośrednie wmieszanie do ciasta po 1 minucie ugniatania lub
- rozpuszczeniu w ciepłej wodzie i dodanie do mąki.
Ważne!!! Nie stosować z zimną wodą.
Aby otrzymać drożdże świeże należy zmieszać 0,5 kg drożdży suchych + 1l wody = 1,5 kg drożdży świeżych. Stosować odpowiednie proporcje w zależności od zapotrzebowania.
Po otwarciu należy przechowywać je w chłodnym miejscu np. w lodówce (po uprzednim szczelnym zamknięciu w pojemniku lub słoiku).
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.